Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

K93a81r28e78l 24B56o19č80e52k

25. 1. 2015 20:16

Já bych neřekl, že dotace zajíbí umění, ne tak docela. Dotuje se film v UK, Itálii, Norsku,USA. Přesto nevznikají jenom nesmysly. Výše uvedené země samozřejmě mají výhodu, že mohou film prodat do ciziny a film může vynést více.Dokonce jsou tam i ZISKY, považte.  V Česku je problém ...nevím jaký, ale je. Za komoušů bylo vše státní, stát financoval a vznikaly slušné filmy, ne zrovna pro mezinárodní trh, ale prostě vznikaly dobré filmy, na které se rádi podíváme i teď, protože herci uměli hrát a filmy byly hodně o lidech, o lidských citech a povahách, herci uměli hrát a nepůsobili arogantně. Dneska vzniká ročně mnoho českých filmů (nevím proč, kvantita není kvalita) a abych se přiznal, nechodím na ně. Jsou totiž o ničem. Herci se tváří jako mistři světa, strašně důležití a vnímáte víc herce než tu postavu, kterou mají hrát. Hrozně se pitvoří a zapomněli hrát.  Stal se z toho rodinný business, kámošský business, každý s každým a přemýšlí se stylem Pojďme udělat film s Geislerovou a Trojanem místo pojďme udělat film o někom a něčem nebo na základě té či oné knihy. České filmy po roce 2000 jsou absolutně o ničem. Jen je to o tom, aby se uspokojilo ego tzv. umělců. Za každou cenu udělat film, nacpat si chřtán a kapsy, obsadit to kámoši, a koho zajímá nějaký děj, scénář, hudba a režie k filmu? Pcha, to jsou detaily. Vy neumíte ocenit umění, my jsme umělci a dotujte, máme málo. A tak se prostě nedívám na moderní český filmy, raději si vyhledám něco norskýho, anglickýho, německýho, italskýho. Tam se totiž každý rok natáčí taky filmy a dá se vybrat i něco dobrýho. V českým filmu ne.

0 0
možnosti
JR

J76a42r65a 75R96a90n18k

25. 1. 2015 22:11

I v Kanade si v pujcovne za 1.--$ mohu pujcit ceske filmy, je jich asi 30, v knihovne i zadarmo:-)

https://books.google.ca/books?id=YnUfSocAlpYC&pg=PA80&lpg=PA80&dq=pick+a+flick+-+Czech+movies?&source=bl&ots=pMIIL6RmfV

0 0
možnosti
KN

Článek mi přijde z velké části jako hloupý ideologický výkřik dle ještě hloupější pravicové brožůrky.

Např. 60 léta přinesla českému filmu 2 oscary, samozřejmě díky dotacím.

Díky dotacím si například i francouzi chrání svoji kulturu před záplavou amerických TV šmejdů.

S čím souhlasím u tohoto blogu je, že by příjemci dotací nemuseli být tak arogantní a zároveň nechutně vlezdopr*elističtí vládnoucí ideologii.. Druhá věc je, že v naprosté většině se jedná o arogantní přívržence klanu "pravdy a lásky", kteří si zprivatizovali veřejnoprávní média se vším všudy. I s penězi daňových poplatníků. Za oplátku nás krmí nestoudnou propagandou.

0 0
možnosti
JR

J69a12r27a 15R37a72n93k

25. 1. 2015 22:18

Ostre sledovane vlaky a Obchod na korze, oba jsem videla opet v Kanade:-)

0 0
možnosti
PH

P66e26t63r 39H93á56l26a

25. 1. 2015 14:27

Podotkl bych, že s ohledem na technologie je dnešním hlavním distribučním kanálem pro filmy internet.

Který filmař tímto kanálem svůj film šířil? Nevím o žádném.

Možná, že by to s nedostatkem financí pro český film nebylo tak horké, kdyby se ty filmy začaly prodávat.

0 0
možnosti

První věta je blbě a pokud je první premisa špatně, obvykle na tom zbytek nebývá o moc lépe. 80 - 90 % příjmů filmu pochází z kina. Většina efektů vyzní na plátně kapku jinak než v normální televizi, natož na počítači.

0 0
možnosti
PP

"Umělci" si hrají na umělce, ale nakonec jde o ubohosti, která si na sebe nevydělají ani u nás, ani v cizině. Tedy ty ubohosti nenachází diváky na celé Zemi, v celé sluneční soustavě.

1 0
možnosti
KD

Moravec to je dílo sám o sobě, on se snad chystá úplně ovládnout Českou televizi. Bude mít navíc jeden speciální pořad, jako by ten nedělní patok jeho propagandy nestačil.!!

5 0
možnosti

Dotace nezabíjí umění a film. Bez dotací by se točilo jen minimum české produkce a to  jen komerční programy komerčními televizemi, typu Ordinace v růžové zahradě či podobných ptákovin. Jinými slovy, česká filmová škola by více méně zanikla. Ale je tu otázka, zda by to byla škoda. Zda musí každá pidizemička vyrábět vlastní filmy.

1 0
možnosti
KD

Jaká hodnotná a divácky úspěšná díla vznikla pomocí dotací ? Kolik to je procent z dotovaných veleděl ?8-o

1 0
možnosti
Foto

když jsem Moravcovo jméno slyšel v upoutávce, byl to pro mne signál si sledování tohoto gala odpustit. Je mi z něj k zblití už z komentování jeho politického nedělníčku. I tak díky vám za zprostředkování a zjištění, že sdílím podobný názor jako vy. Ročně se u nás natočí okolo dvacítky celovečerních filmů, ke koukání některé roky není ani jeden. Trochu mnoho odpadu na filmovou školu od které v šedesátých  létech světový film opisoval.

6 0
možnosti
Foto

R^Skvěle o principu a podstatě, byť se ne nutně musíme shodnout u hodnocení jednotlivostí. Díky.

9 0
možnosti
Foto

Pod profilovou fotkou máte napsáno: "nesnáším škatulkování". Inu, české filmaře jste zaškatulkovala pěkně, jen co je pravda.

4 3
možnosti
Foto

V závěru článku píšu - čest výjimkám - ty bezpochyby jsou. jen o nich zas tak moc není slyšet...

4 0
možnosti

konečně někdo, kdo se nebojí říct pravdu - byť ho za to "pseudointelktuálové" ukamenují. Protože hlavní myšlenka je ta,  že dotace si navzájem přihrává parta kamarádíčků, co mezi sebe nepustí nikoho, u koho by hrozilo, že by jim mohl "ubrat". Takže možná bych u dotací bylka pro výjimku: dát ji začínajícímu umělci, který sůvj talent nějak prokázal už na studiích - takových totiž nemá moc šancí - tedy kromě té, "zviditlenit" se nějakou podobnou hovadinou jako Klusák a Remunda -což je opravdu trapné

5 0
možnosti
KJ

K11a84r98e53l 50J32a70n72d32a

25. 1. 2015 12:35

Ve skutečnosti je to přesně opačně - absolvent, který dostane dotace má reálně možnost svůj film uplatnit pouze a jen na festivalech.

2 0
možnosti
  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3618x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz