Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zrušili

6. 08. 2016 11:12:14
Tahle hloupost z nadpisu se šíří mezi lidmi jako mor a otravuje ovzduší. Obávám se, že tenhle nesmysl vypustili právě ti, kterým se velmi hodí, aby lidé na možnost dělat změny v systému prostřednictvím voleb rezignovali.

Kdo přijímá přístup založený na rezignaci a pasivitě, je jen obyčejná ovce, která uvěřila těm, co z ní ovci chtějí udělat. Volby mohou změnit mnoho, proto je to jediná věc, které se politici bojí. Velmi jim vyhovuje snižující se volební účast a jen lidi dále utvrzují v tom, že nemá smysl chodit k volbám. Spolkli jste jim to i s navijákem.

Byla jsem dlouho členkou politické strany a protože jsem se zajímala o volební kampaně, dařilo se mi získávat spoustu zajímavých informací. Jednu dobu jsem byla docela nadšenou členkou a měla jsem naivní představu, že předvolební kampaň mé strany by měla fungovat i jako kampaň na vytváření voličů z nevoličů. Chtěla jsem, aby má strana vysvětlovala lidem, proč je důležité chodit k volbám. Vždyť na kampaň byly k dispozici miliony a nebyl problém do všech těch materiálů vpašovat i nějaké vysvětlení ohledně důležitosti jít volit.

Trápilo mě, jak se lidi přestávají o politiku zajímat, cítila jsem v tom hrozbu. Ale byla jsem vyvedena z omylu! Zkušenější a otřískanější kolegové ze strany mi to vysvětlili: "Co blázníš, nám přece vyhovuje, že lidi nechodí k volbám. Čím menší účast, tím větší šance, že uděláme dobrý výsledek. Naši konzervativní voliči, naše jádro, nás bude volit vždy, ať děláme, co děláme a čím míň lidí jde k volbám, tím roste váha našich stabilních voličů a tím naše šance."

A je to skutečně tak. Nezájem lidí a nechuť chodit k volbám politikům vyhovuje. Protlačí si tak ke korytům kohokoliv. Lidi sice můžou na nějaké špatné politiky nadávat v hospodách, nesnášet je, dokonce o takových nezvedencích můžou i špatně psát média. Ale když lidi nejdou k volbám, nic se nezmění.

Je to jednoduché - velké politické strany si dokázaly uplatit hodně lidí. Mají širokou členskou základnu, kde má skoro každý nějakou malou trafiku. Třeba někdo z příbuzenstva pracuje na radnici, na krajském úřadě. Vždyť úředníků stále přibývá. Proč myslíte, že i strany, které mají v programu zmenšování státu fakticky nic pro ubírání úředníků nedělají? Protože by přišly o možnost uplácet své členy a příznivce. A každý člen má příbuzenstvo, přátele, kolegy v práci. A už se to nabaluje. Čím míň lidí přijde k volbám, tím větší roli hrají tito "uplacení" sympatizanti. Když se k tomu přidá konzervativní voličské jádro, dá se s tím už ledacos udělat.

Nechodit k volbám není pro politiky žádný trest - naopak. Jen se nám pak ve svých stranických sekretariátech smějí. Vždyť se nad tím zamyslete. Podle různých průzkumů se dá říct, že cca 80% občanů ČR nechce islám. Ví proč, ale neví, jak to zařídit. Kdyby všichni tito lidé volili ve volbách striktně antiislámské politiky, bylo by vymalováno. Po volbách by se zakázalo veřejné šíření islámu, pozavíraly by se mešity a nejvíc extremističtí podporovatelé islámu by konečně pochopili, že v ČR jim pšenka nepokvete. A co je k tomu potřeba? Jen vysvětlit lidem, že volby mají moc věci měnit. A to dokonce velkou!

Jenže jsme lidi, nejsme stroje. Nikdy nic nefunguje ideálně. Na to si lidi taky budou muset zvyknout a přijmout to. Přestat žít ve falešných představách. Nikdo není ideální, takže ani politici nebudou nikdy ideální. Od toho jsou volby, abychom je mohli měnit. Ale přiznejme si to - rezignovali jsme na volby, volili jsme hloupě, nechávali jsme se opíjet rohlíkem, protože jsme věřili, že politik má být morální a já nevím jaká autorita. Kdepak. Politik má být normální člověk, který chápe problémy lidí, protože žije jejich životy. A má lidské chyby.

Tak přestaňme volit ty všelijaké naleštěné panáky, kteří vypadají, že nikdy neřekli sprosté slovo a nemají žádnou chybičku. Přestaňme volit ty marketingem nadopované a přikrášlené postavy, kteří vypadají, že 24 hodin denně dělají dobro. Radši volme normální lidi, kteří se potýkají s problémy normálních lidí, jen tak máme záruku, že ty problémy budou chtít skutečně řešit!

A mysleme na to, že každá naše neúčast u voleb jen nahrává špatným politikům - to fakt chcete?

Autor: Eva Hrindová | sobota 6.8.2016 11:12 | karma článku: 35.79 | přečteno: 1754x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.32 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 168 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3618

Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...