Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvykáme si, zvykáme... My, pravicoví disidenti

Loni jsem byla plna nadšení a věřila jsem, že se podaří otočit kolem dějin a pravice se prosadí. Ostatně ODS si zvolila nové vedení a to bylo nadějné. Snažila jsem se burcovat lidi všude, kde to šlo. Mám několik facebookových profilů a skupin, psala jsem blogy. Ona by se ta pravice prosadila, voličů a zájemců by bylo dost. Ale zjistila jsem, že ji nemá KDO prosazovat. A tak jsem si celý rok zvykala na to, že všechny ty hrůzy, které mě děsí, se prostě stanou. Tak nějak jim nemá kdo zabránit. 

Začněme od začátku - ODS si zvolila nové vedení. Jistá naděje to byla, ale dnes musím konstatovat, že se vlastně moc nezměnilo. Ta změna byla jen kosmetická a opravdu málo razantní. Těžko se napraví něco, co se kazilo tak dlouho. Už někdy po roce 2000 se začali v ODS prosazovat politici, kterým šlo hlavně o to, aby se dobře zahnízdili ve veřejných funkcích. A dlouho pracovali na tom, aby se v nich taky udrželi. Budovali se hlasovací mašinerie, jejich členové získávali posty na úřadech - od obcí až po ministerstva. A chtěl-li to někdo narušit, byl z ODS pomaličku vyštváván. Tím, že se mu pobyt ve straně hodně znepříjemňoval. Technologie moci dovedená až k metám nejvyšším. To se bude těžko rozbíjet a kdo ví, jestli se to podaří. Nové vedení prozatím nic pro rozbití těchto praktik neudělala. Ani verbálně se proti nim nepostavila. Poslední zbytky srdcařů pravděpodobně odejdou z ODS v březnu, prostě nezaplatí příspěvky. Vedení ODS si alibisticky připravilo půdu tím, že několikrát mluvilo o tom, jak počet členů není důležitý, protože kvalita je víc než kvantita. Škoda jen, že jim jaksi nedochází - nebo to spíše taktně zamlčují - že kvalita politické strany prostě roste s počtem členů. Jen vysoký počet členů je zárukou, že vnitřní konkurence je zachována a díky tomu může strana uplatňovat samočistící mechanismy a také může růst a přizpůsobovat se požadavkům doby. Současná ODS se přizpůsobuje pouze požadavkům a potřebám svého současného vedení a členům to nevadí.

ODS si řeší své malé problémy a okolo zuří dějiny. Všechno se mění a stojíme na hraně. Jestli se neobjeví někdo, kdo přetaví obrovské znechucení lidí do něčeho pozitivního, máme se na co těšit. Ano, bojím se populistů, vedle kterých je ministr financí Babiš jen neškodným blábolilem. Pořád si říkám - vždyť to chytří lidé musí vidět! Musí cítit, že je třeba se postavit proti tomu rozhazování a nespravedlnosti a ukázat lidem nové směry. Dát jim naději a víru v sebe sama. Udělat z ovcí zase občany. Věřím, že by to šlo. Možná pomalu, ale šlo by to. Ale nikoho takového nevidím a pomalu si na to zvykám. Čeká nás zmar a samé problémy. Lidi se budou radikalizovat a někde to bouchne... Opravdu musíme spadnout ještě hlouběji? Copak si ty opravdové elity neuvědomují, že vyškrabat se nahoru bude těžší a těžší?

Vidím okolo sebe nárust fanatismu a neochotu poslouchat druhé a to nikdy a nikde nevedlo k ničemu dobrému. A tak si na to zvykám. Nevím, co s tím. Ráda bych přiložila ruku k dílu, ale nemám kde. Jen si trapně píšu ty svoje výkřiky na facebooku nebo tady na blogu. Vidím, jak se z lidí čím dál víc stávají ovce, pro které je pohodlné myslet tendenčně. Tak strašně moc se škatulkuje a to já opravdu hluboce nesnáším. Život přece není černobílý a neměnný. Staré pravdy a opory už dávno nefungují. Ale mnozí na nich lpí a brání tak rozvoji.

Copak se nenajde pár odpovědných a moudrých lidí, kteří se spojí a v zájmu ostatních dají lidem naději a program a vizi? Až takové uvidím, přidám se k nim a budu s nimi pracovat až do roztrhání těla. Ale zatím si zvykám na to, že asi ještě potřebujeme padnout hlouběji...

Autor: Eva Hrindová | čtvrtek 1.1.2015 10:23 | karma článku: 25,29 | přečteno: 1869x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3618x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz