Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč někteří nenávidí kapitalismus? Protože je nikdo nebere vážně!

Znáte to – občas se dáte do řeči s někým ve vlaku nebo na tržišti a to se pak dozvíte věci. Existuje docela silná skupina lidí, která vidí podnikatele jako utlačovatele, jako parchanty, kteří tyjí z tvrdé práce svých zaměstnanců. Většinou jsou takové argumenty plošně odmítnuty a jejich hlasatelé jsou označeni jako beznadějní levičáci.

Jenže ono to tak úplně není. Když se s takovým člověkem chvilku pobavíte, zjistíte, že prostor pro argumentaci tam je a to docela velký. Nejprve ale tyhle lidi musíte fakt poslouchat. Většinou nemají ekonomické vzdělání – proč by taky měli mít – a mají špatné zkušenosti ze své pracovní historie. Ono se dobře brojí proti „kapitalismu“, když jediná vaše zkušenost je s majitelem firmy, který vás zaměstnával a nechoval se k vám dobře. Neplacené přesčasy, neochota zvyšovat plat, špatné pracovní podmínky. A většinou špatný konec – vydírání a tlačení ke zdi, vyhrožování soudem třeba za soukromé telefonování firemním telefonem. Cíl je jediný – donutit vás k podpisu dohody. A to všechno vám dělám člověk, který si jezdí drahým autem a třikrát za rok jede na dovolenou… Divíte se tomu, že kapitalismus nemá dobré jméno?

Ano, takových příkladů je plno – podnikatelé podvádí, platí na černo, trapným způsobem vás tlačí k dohodě, aby vás mohli vyhodit. Ale co je za tím? Když si získáte důvěru takového zahořklého člověka a chvilku ho budete poslouchat bez toho, že mu budete nadávat do trapných levičáků a babišovců, možná pak chvilku bude poslouchat on vás.

Proč se tak trapně vyhazují lidi, proč musí zaměstnavatelé hledat finty, kterými by vás dotlačili k dohodě? Nemají jinou možnost! Zákoník práce neumožňuje zaměstnavateli kohokoliv vyhodit slušným způsobem bez udání důvodu. Jediným důvodem je zrušení pracovního místa a pět měsíčních platů – drahé a komplikované. Nebylo by lepší, kdyby stejně jako zaměstnanec mohl zaměstnavatel dát výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou? Není to lepší než dramata s dohodami, které často musí člověk podepsat a odejít okamžitě? Nemyslíte, že by to trochu uvolnilo pracovní trh? Možná by zaměstnavatelé – ti zlí kapitalisté - tak neváhali s vytvářením nových pracovních míst… A vše by se odehrávalo slušně a na úrovni.

A co to zaměstnávání na černo? Někdy prostě neexistuje jiná možnost. Nemám teď v hlavě všechna ta omezení a byrokratické překážky. Vzpomínám si třeba, jak si moje maminka přivydělávala ke svému malému důchodu (cca 7 500 Kč). Roznášela v docela velké vesnici noviny – každý den kromě neděle – a přišla si bratru na asi 4 000 Kč. Nikdo jiný to moc nechtěl dělat, protože to je málo peněz a na uživení to moc není. Přitom u toho nic jiného moc nemůžete dělat. No a celá sranda byla v tom, že legálně to prostě nešlo nebo jen nějakou omezenou dobu. Takže fiktivně ty peníze pořád chodily na někoho jiného – na sousedku, na otce, na tetu… Zbytečná a nesmyslná komplikace. Nutí to všechny podvádět a dívat se na zákony – všechny – jako na otravná a nesmyslná opatření, která stejně nikdo nedodržuje. Co je na tom špatného, že si důchodkyně se špatným důchodem přivydělává? Co je špatného na tom, že ji firma zaměstnává? A proč to nemůže dělat legálně? Jo, obcházení zákonů také není úplně zlovůle kapitalistů…

Ono to s tím kapitalismem není tak horké, protože kapitalismus je především volný trh a to se stačí chvilku s nějakým odpůrcem kapitalismu bavit, aby pochopil, že žádný kapitalismus nemáme… protože o volném trhu se nedá bavit ani na chvilku. Stačí se podívat na onen pracovní trh. Spousta živností je vázaných a nemůžete dělat na fakturu pro někoho, protože to je zakázaný švarcsystém!

Jo – po takové debatě nakonec zjistíte, že ten odpůrce kapitalismu je vlastně odpůrce regulací, byrokracie a zbytečných omezení. Škoda jen, že na politické mapě České republiky neexistuje žádné uskupení, které by to všechno umělo lidem vysvětlit. Čím to je? Pes je zakopán hned na začátku – nejprve ty zklamané a otrávené lidi musíte poslouchat… A ne jim nadávat za to, že své frustrace vyjadřují ve volbách tím, že volí zoufale a nesystémově. Když by je politici poslouchali a snažili se je pochopit, možná by pak oni na oplátku zase poslouchali je. Jenže – sytý hladovému nevěří – na to naši páni politici nezapomínejte! 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Hrindová | pátek 26.9.2014 9:02 | karma článku: 21,56 | přečteno: 988x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

8. května 2024  15:12

Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3618x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz