Eva Hrindová

Zpráva o jednom zrušeném koncertu - autocenzura je horší jak cenzura!

25. 01. 2016 19:11:09
Doputovala ke mně zpráva o jednom zrušeném koncertě v Českých Budějovicích. Koncerty se ruší i jinde, ale ne z tak bizarních důvodů. Hudebnící zjistili, že zpěvák jedné z kapel má v přátelích na FB Martina Konvičku. A už to jelo..

Neznám úplné podrobnosti, ale nejprve účast zrušila jedna z kapel, pak další a pak celou akci zrušil znechuceně pořadatel. Za situace, kdy proběhla předpokládám placená propagace, fanoušci se těšili na koncert a vůbec bylo uděláno spousta práce. Pořadatel byl celým průběhem dost znechucen, protože se o politiku nezajímá a šlo mu jen o uspořádání dobrého koncertu.

Jeho vyjádření najdete zde: http://slushmag.com/2016/01/23/proc-se-zrusilo-slush-tour-v-budejovicich/

Člověk by řekl - no tak co, zrušil se jeden koncert, vždyť o nic nejde. Ale jde... Nezávislí muzikanti vždy dokázali vytvářet svobodnou komunitu, kde nikdo nikoho nehodnotil a kde šlo vždy a především jen a jen o hudbu. Rocková a folková hudba byla v době komunismu dobrým únikem před totalitou a před všeobjímající propagandou. Muzikanti si pomáhali a vždy se našly nějaké cestičky, jak oklamat protivníka. Pro mě osobně je hudba synonymem pro svobodu. Hudebnící byli podle mě vždy nejvíc tolerantní a svobodomyslné osobnosti. Ale je to pryč... Co se nepodařilo zničit komunistům, dokázali neomarxističtí agresivní nositelé tolerance za každou cenu. Stali se z nich sluhové neomarxistické propagandy. Podle mě mají být muzikanti odpovědní jen své hudbě a ne nějakým propagandistickým heslům.

To, co jsem si přečetla na události k akci (která je bohužel zrušená), mně vyrazilo dech. Takhle se dnes chovají nezávislí muzikanti??? Opravdu jsou pankáči a rockeři ochotni kádrovat v duchu nejstupidnějších sluníčkářů, bez jakékoliv znalosti věci - prostě jen proto, že je to módní? Napřed odsoudíme a popliveme někoho za jeho názor, který ani pořádně neznáme (ono stačí, že má v přátelích Martina Konvičku), hezky se od něho distancujeme a zajistíme si, že nás zařadí na tu správnou sluníčkovou stranu - na tu Hate Free.

Bože, kam jsem se to dostali. Doufala jsem, že je pro nás všechny nadějí prostředí nezávislých muzikantů. Věřila jsem, že to jsou lidi, kteří si nenechají vymýt mozek - za komunistů se přece nedali! Tihle novodobí muzikanti mají společného s punkem a alternativou velmi málo. Jsou to ubozí kádrováci, kteří se třesou o to, aby je náhodou někdo neoznačil za někoho, kdo nemá správný názor. Kde je hrdost, nezávislost a ochota jít hlavou proti zdí? Copak už i rockeři trpí autocenzurou? Chce se mi věřit, že je to ojedinělý případ... Ale vzhledem k tomu, jak sílí propaganda Hate Free (za peníze Norských fondů), budou další případy zřejmě následovat. Nikdo nechce stát opodál skvělých akcí štědre dotovaných...

A nejsmutnější na tom všem je, že to ti "tvrdí rockeři" absolutně nechápou. Svůj postoj, kdy jako primadony donutí pořadatele zrušit akci, do které už jistě nemálo investoval, považují za přijatelný a odmítají ho nazvat kádrováním. Tak co to tedy je? Je to arogance, nabubřelost a trapné snobství. Nafrněnost a neochota používat mozek, absolutní neúcta k pořadateli a k jeho vynaložené práci. A popření všeho, co dělalo vždy muzikantské prostředí oázou svobody. Ochota sloužit moci a ochota nechat si vymýt mozek - to jsme to dopracovali... Hoši se ohánějí svou nezávislostí a vůbec jim nedochází, že se chovají jak poslední prodejné víte co.

A na závěr se sluší pojmenovat aktéry. Akce se jmenovala Slush Tour a měly hrát tyto kapely:

Snyder - Nihil Rock (Plzeň)

Melmac - Emo/Grunge (Stod, Plzeň) - ti odřekli jako druzí

ARAI - Post rock (Stod, Plzeň) - ti odřekli první

Singhaia - Grunge (České Budějovice) - jak správně tušíte - tihle vadili kvůli svému zpěvákovi.

A když tedy koncert byl zrušen, mrkněte aspoń na video kapely, která byla "spravedlivými" hudebníky označena jako ta špatná, vedle které nelze vůbec stát na pódiu. Singhaia se provinila tím, že její zpěvák má soukromý názor a to je prostě cejch srovnatelný s tím, když někdo odmítl blahořečit komunismus. :-) Bože, už jen čekám, kdy někdo založí nějaký festival angažované písně. Vážení - vstříc novým Sokolovům!

video //www.youtube.com/embed/z_D-LF0AEQs




Autor: Eva Hrindová | karma: 42.30 | přečteno: 4367 ×
Poslední články autora